Văd o lipsa totala de înțelegere a situației din Ucraina atât la noi cât si in UE. Efectiv oamenii nu înțeleg strategia Ucrainei (susținută direct de SUA, UK si Polonia). Si toti se lamentează si spera la o soluție diplomatica.
Așa ca le explic un pic care e situația reala :
– in 2019, unul din consilierii principali ai lui Zelensky, Alexey Arestovich, a dat un interviu. In care explica clar strategia lor. Spune așa : un război total cu Rusia este inevitabil – dacă Ucraina intra in NATO sau UE Rusia va ataca înainte; dacă nu va ataca pentru ca nu exista protecție internațională. A dat atunci o probabilitate de 99.9% de război total cu Rusia, cu risc maxim in 2021-22. Si spunea ca singura soluție pentru Ucraina – ca sa fie suverana si sa își recupereze teritoriile, este sa învingă armata Rusiei
– Deci ucrainenii erau pregătiți. Din 2014/15, si-au mărit armata la peste 200’000, cu peste 100’000 de rezerviști in plus. SUA si UK i-au antrenat si i-au ajutat sa își modernizeze armata (inclusiv la nivel de sistem de comandă si de intelligence). Ziarele din SUA au menționat ca a existat un efort mare de antrenament in care a fost implicată si CIA pe teritoriu american + a fost folosită baza de la Lviv pentru antrenamente. Au avut 8 ani de pregătire – e mult.
– Eu speculez ca Ucraina a reușit sa ii păcălească pe ruși ca sa atace așa cum au făcut-o (pe multe axe si cu trupe puține). Cum ? Zelensky tot zicea ca el nu crede ca vor ataca (ca sa para slab si nepregătit); probabil ucrainenii au infiltrat si controlat forțele si oamenii care trebuiau sa trădeze imediat si sa preia guvernul. Deci Putin a crezut ca Zelensky fuge sau va fi capturat si ca armata nu va lupta si ca imediat se va schimba puterea in Kiev. O capcana perfecta pentru ruși.
Bun. Ce înseamnă asta? E simplu. Ucraina e pregătită pentru un război total, de durata, prin care va sufoca si distruge armata rusă. O sa spuneți ca nu se poate, cum sa câștige Ucraina?
Bun, sa ne uitam pe cifre:
– Rusia a mobilizat 200’000 de soldați pentru lupta din Ucraina, 75% din batalioanele de lupta ale lor (BTG). Asta au, asta e tot, nu mai exista trupe si arme ascunse undeva. Din cei 200’000, au pierdut deja 40’000 (pe surse NATO – morți, răniți, capturati). Asa pierderi nu erau nici in al doilea război mondial (si atentie – fara sa captureze încă orase mai mari). Rușii Încearcă cu disperare sa aducă alți soldați sa ii înlocuiască pe cei pierduți – Sirieni (care însă refuza), bieloruși (care refuza si ei). Nu le mai rămâne decât sa facă o moblizare de recruți (însă – au nevoie de cel puțin 6 luni sa fie recrutați, antrenați si transportați pe front – prea târziu). Si oricum pierd un asemenea număr de tancuri, transportatoare blindate etc încât ăia nu ar fi decât carne de tun, ar fi trimiși degeaba. Si oricum toti din armata rusă sunt cu moralul la pământ, nu înțeleg ce cauta si de ce mor acolo.
– Pe partea cealaltă – sa nu uitam – Ucraina are o armata mobilizata MAI MARE. Si nu au lăsat pe nici un bărbat sa plece din Ucraina, sunt toti acolo, si sunt toti super motivați sa își apere țara. Din populația de 40 de milioane a Ucrainei – vorbim de o capacitate de mobilizare de multe milioane de barbati. Si atenție – sistemul lor de lupta fiind mult mai mobil, guerilla/commando, e mult mai ușor sa ii integrezi in grupări de lupta mici. Si au vestul încă neatins de război – pot mobiliza si roti de acolo trupe. In plus – au un imens avantaj pe armament – vine din Vest, tehnologie mult superioară, cu cantități nelimitate.
Deci – ca sa concluzionam – Ucraina si-a asumat războiul asta, își asuma pierderile, si vor lupta pentru victorie totala. Războiul deci va dura si va fi greu. Rusia nu prea văd cum poate sa câștige confruntarea militară. Sigur – exista riscul ca – din disperare – sa dea cu arme biologice, chimice sau nucleare tactice in Ucraina.
Dar ucrainenii si-au asumat chiar si asta. Pentru ca – pentru ei – e o lupta existențiala pe care știu ca o pot câștiga. E singura șansa a lor de a avea o țara, de a fi liberi. Si știu ca – după război – vor fi ajutați de vest sa reconstruiască. Si știu ca – dacă e pace – la cât de uniți si puternici sunt, si la ce țară mare si bogată au – pot deveni o mare mare forță in Europa.
Andrei Caramitru
Descoperă mai multe la Ziare Moldova ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.