Aspectele politice și geopolitice ale ajutorului financiar promis de UE R. Moldova

0
17
>

Contribuția Uniunii Europene la creșterea economică a R. Moldova „este încurajatoare”, dar trebuie privită din perspectiva evenimentelor politice care au loc pe scena europeană, afirmă analiștii politici Igor Boțan și Nicolae Negru în podcastul „Dincolo de știri”.

Ajutorul de 1,8 miliarde de euro, promis de Uniunea Europeană R. Moldova pentru proiecte de dezvoltare economică este „de mare perspectivă” consideră analistul politic, Igor Boțan.

Ajutorul anunțat de președinta Comisiei Europene la Chișinău, Ursula von der Leyen, face parte din strategia de susținere financiară, pe care UE o oferă țărilor candidate pentru a avansa în eforturile lor de aliniere la standardele UE.

Anticipând criticile opoziției, mai ales a celei pro-ruse, care ar putea acuza Uniunea Europeană de ingerință în treburile interne ale R. Moldova, analistul Igor Boțan spune că ceea ce face acum UE nu este altceva decât „încununarea efortului” tuturor celor 11 legislaturi ale R. Moldova și a 18 garnituri guvernamentale, care începând cu anul 1997 au promovat, fără excepții, integrarea europeană.

De ajutoarele UE, susține Boțan, au beneficiat și reprezentați ai guvernelor anterioare care acum se declară împotriva aderării R. Moldova la UE.

„După ce R. Moldova a semnat planul de acțiuni cu UE în 2005, și în anii următori, susținerea bugetară de către Uniunea Europeană a ajuns la aproape 8% din toată suma pe care o bugetase guvernul moldovean. Beneficiar, în special, a fost guvernul Tarlev și guvernul Greceanîi, care au dat start planului de dezvoltare a R. Moldova.”, a mai spus Igor Boțan.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 10 octombrie:

Europarlamentarii au discutat miercuri despre ingerința Rusiei în treburile interne ale R. Moldova înainte de referendumul din 20 octombrie și în acest context au votat o rezoluție de sprijin pentru Moldova.
Organizația „Evrazia”, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor și mai multe persoane afiliate acestuia, între ele și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, au fost incluse în lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană pentru organizarea destabilizării politice a R. Moldova.
Procuratura Anticorupție avertizează din nou că vânzarea și cumpărarea voturilor este ilegală și se sancționează dur. Atenționarea vine în contextul acțiunilor de urmărire penală privind finanțarea ilegală a unor partide politice, grupuri de inițiativă, concurenți electorali și spălare de bani.
Și pe 12 octombrie se împlinesc 100 de ani de la crearea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești. Ce urmărea regimul stalinist prin crearea acestei entități și cum pot fi văzute speculațiile Tiraspolului, amplificate astăzi, în această privință.


Descoperă mai multe la Ziare Moldova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns