foto : /www.spectator.co.uk/

Ieri au avut loc iarăși proteste în zeci de orașe din Rusia, unele devenind devenind chiar violente. La Moscova, protestatarii au scandat: „Putin în tranșee!”. În orașul Novosibirsk, un tânăr rus a fost filmat strigând: „Nu vreau să mor pentru Putin”.

Peste 1000 de persoane au fost arestate de autoritățile ruse în mai mult de 35 de orașe.

«In Rusia, scapă cine poate», este titlul care acoperă mare, în această dimineață, prima pagină a cotidianului francez Libération, care se ocupă de “rezerviștii cu frica agățată la țeava puștii”.

O altă copertă remarcabilă este cea din The Spectator, în Marea Britanie, care, sub titlul «Încolțit» (Cornered) are o caricatură reprezentându-l pe Putin în uniformă ofițerească, prăvălit cu spatele la zid și tremurând cu degetul pe butonul roșu nuclear. Pentru revista britanică, în ciuda semnelor care indică o posibilă înfrângere militară a Rusiei, autocratul de la Kremlin rămâne mai periculos ca oricând.

Peste ocean, The Washington Post scrie că regimul nord-coreean a negat informațiile furnizate de serviciile de informații americane conform cărora ar fi furnizat arme Rusiei, acuzând administrația Biden că răspândește zvonuri menite să păteze imaginea Phenianului. „Nu am exportat niciodată arme sau muniții în Rusia până acum și nu plănuim să exportăm”, a declarat joi un înalt oficial nord-coreean din apărare, citat în presa de stat.

Tot Washington Post scrie că aceeași administrație Biden i-a trimis în secret un mesaj personal lui Putin, avertizându-l să nu folosească butonul nuclear.

In Italia, La Repubblica subliniază că NATO a anunțat deja că nu va recunoaște «referendumurile» care încep astăzi în cele patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși. Dar tot La Repubblica, precum întreaga presă italiană de altfel, are ca temă principală alegerile generale de duminică, 25 septembrie, care ar putea aduce la putere nu doar o femeie (Giorgia Meloni) ci și extrema dreaptă post-fascistă (partidul Giorgiei Meloni, Fratelli d’Italia), în alianță cu formațiunile celorlalți lideri ai dreptei, Silvio Berlusconi și Matteo Salvini.

mai mult la  /moldova.europalibera.org/


Descoperă mai multe la Ziare Moldova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns